16 Νοεμβρίου 2016

«Εδώ Πολυτεχνείο» 43 χρόνια μετά



«Εδώ Πολυτεχνείο» 43 χρόνια μετά
   Όλοι αύριο Πέμπτη 17 Νοέμβρη, στη συγκέντρωση και πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στις 19.30, στην πλατεία Ελευθερίας.
     Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε μία από τις κορυφαίες στιγμές του λαϊκού και εργατικού κινήματος στην Ελλάδα. Ήταν η μεγαλειώδης αντίσταση ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα.
     43 χρόνια μετά το σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ παραμένει τραγικά επίκαιρο. Στα χρόνια των μνημονίων και της συνεχιζόμενης ταξικής επίθεσης του καπιταλιστικού συστήματος στον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού, οι στόχοι και τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν ανεκπλήρωτα.
      Η φετινή επέτειος έρχεται σε μια περίοδο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμούς. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ο καλύτερος μαθητής της λιτότητας, οι εργασιακές σχέσεις διαλύονται, τα ασφαλιστικά δικαιώματα καταργούνται, ο δημόσιος πλούτος εκποιείται, η χώρα μετατρέπεται σε αποικία χρέους της τρόικα και των χρηματαγορών ενώ η καταστολή και οι φασίζουσες νοοτροπίες συμπληρώνουν το απειλητικό σκηνικό.
     Βαθιά πρόκληση στα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού αποτελεί ο ερχομός του Ομπάμα δυο μέρες πριν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να καυχιέται ότι απ’ όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις μετά τη Χούντα, είναι εκείνη που συνέβαλλε όσο καμιά άλλη στην προσπάθεια να καμφθούν τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του ελληνικού λαού και να εξαγνιστεί ο αμερικανικός παράγοντας, να εμφανίσουν τον Ομπάμα περίπου σαν περιστερά της ειρήνης και «σωτήρα» της  Ελλάδας.
     43 χρόνια μετά η διάψευση και η απογοήτευση, το χαλάρωμα των συνειδήσεων , η εξαργύρωση της αγωνιστικότητας και της προσφοράς στο μαζικό κίνημα με θέσεις εξουσίας στραγγαλίζουν κάθε έννοια αυθορμητισμού και αυτοοργάνωσης και απογυμνώνουν τα συνθήματα του Πολυτεχνείου από το βαθύτερο νόημά τους. Γι αυτό και η εμμονή στα μνημόσυνα για το Πολυτεχνείο και στις επετείους-πανηγύρια. Και αυτοί που δεν εξαργύρωσαν τους αγώνες τους με κυβερνητικές θέσεις αναγκάζονται να ξαναζούν μια «εν εορτή κηδεία» και να βλέπουν τα συνθήματα να γίνονται καπηλεία και διαστρέβλωση.
Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήτανε εξέγερση και πάλη ταξική.
     Η εξέγερση του Πολυτεχνείου κατάφερε με όπλα τις συνελεύσεις, τις επιτροπές αγώνα και την αυτοοργάνωση να φέρει δίπλα δίπλα τους φοιτητές, τους αγρότες, τους εργαζόμενους και έδωσε την επαναστατική προοπτική: Ο κόσμος αλλάζει με αγώνες. Γι αυτό και το Πολυτεχνείο αποτελεί και θα αποτελεί ορόσημο της πάλης για ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια,  κορυφαία μορφή πολιτικής αλληλεγγύης.
     Η ακριβότερη τιμή που μπορεί να αποδοθεί σε κείνο τον αγώνα είναι η συμμετοχή σε κοινωνικά δημοκρατικά κινήματα για κοινωνική ελευθερία, δικαιοσύνη, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και αποτίναξη της υποτέλειας και της μνημονιακής βαρβαρότητας. Γιατί σε αυτόν, τον άλλο δρόμο, τον ασυμβίβαστο, της ρήξης και ανατροπής ζει το Πολυτεχνείο.
   Όλοι αύριο Πέμπτη 17 Νοέμβρη, στη συγκέντρωση και πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στις 19.30, στην πλατεία Ελευθερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.